metsä

Tarumetsä

Muutaman hehtaarin kokoinen metsä Petäjärven rannalla Kirkkonummella, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Tarumetsä ympäröi mökin ja rantasaunan ja ne sulautuu osaksi metsäistä kokonaisuutta.

Järven tuntumassa

Metsäinen puutarha ja puutarhamainen metsä. Tarumetsä ulottu järveen ja sieltä löytyy vielä pieni palanen ikimetsää isoine tervaleppineen ja kuusineen. Sammal peittää kivet, puunjuuret ja kannot. Keväisin pieni, ihanasti soliseva puro laskee järveen metsän halki.

Tarumetsä ulottuu rantaan, puunjuuret sammaleen peitossa.

Luonnontilassa

Tarumetsä ympäröi mökin ja rantasaunan ja ne sulautuu osaksi metsäistä kokonaisuutta. Käden jälki näkyy puutarhoissa joissa kasvaa vanhoja hedelmäpuita, kukkivia pensaita ja pensasaitoja. Puutarhat ovat kuitenkin suureksi osaksi luonnontilassa, sammalta ja maanpeittokasveja on monessa paikkaa suosittu nurmikon sijaan. Mustikanvarpuja ja luonnonkukkia kasvaa villisti perhosten ja pörriäisten iloksi.

Metsäinen puutarha ja puutarhamainen metsä, hedelmäpuun kukkaa.

Metsän antimet

Kevään vuokot peittävät metsän ja puutarhan. Vaaleansininen Lemmikkimeri kukoistaa keskikesään asti hedelmäpuiden katveessa. Kesän edetessä mustikat ja vadelmat kypsyvät, ja muutama mesimarjakin saattaa löytyä. Syksyn saapuessa puolukat ja sienet liittyvät seuraan ja niistä saadaan nauttia aina lumen tuloon asti.

Valkovuokko keväisessä Tarumetsässä.

Jylhät maisemat

Tarumetsässä on ihania polkuja joita ihmiset ja eläimet ovat muovanneet. Saunalle johtaa polku puutarhan läpi ja se jatkuu serpentiinimäisenä rinnettä alas. Kallioinen maasto tuo syvyyttä ja avaa kauniit maisemat järvelle. Metsässä kiemurtelee polkuja ja osaa niistä on hieman levennetty.

Polut puutarhassa ja metsässä vie mökille ja saunalle.
Seuraa juurta, kettua, oravaa ja sulaudu Tarumetsään.

Seuraa juurta, kettua, oravaa ja sulaudu metsään.

Metsän eläimet

Järvialueella ja metsässä liikkuu paljon eläimiä. Metsästä tullaan rantaan juomaan ja vesilinnut liikkuvat kaislikossa. Harmaahaikara asustaa Tarumetsässä ja toisinaan näkyy muitakin harvinaisempia lintuja kuten Palokärki. Kesäisin metsä täyttyy pikkulinnuista ja orava on jokapäiväinen näky.

Tarumetsän eläimet ja pikkulinnut.

Vaeltajat

Tarumetsä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Nuuksion kansallispuistosta ja sieltä vaeltaa joskus harvinaisempiakin petoja. Tilalla on koira joka pitää luonnon hieman loitommalla asutuksesta. Metsän eläimet kuitenkin tietävät että yöllä koira nukkuu sisällä ja reitti on vapaa. Aamulla hiljaa liikkuessa voi sattua yllättäviäkin kohtaamisia.

Tarumetsän pedot läpikulkumatkalla.

Taianomainen talvi

Talvi on hiljaista ja maagista aikaa. Puutarhoja ja polkuja koristellaan lyhdyin ja valonauhoin. Talvisaunan yhteydessä päästään avantoon pulahtamaan. Lumen tultua on kaunista ja vielä hiljaisempaa. Kaikki nukkuu, kunnes kevät taas koittaa.

Punarinta taianomaisessa talvimetsässä.